Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

11/4/09

Νομαρχιακές εκλογές 1920

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 3110, 3111
Ημερομηνία: 3-4 Οκτωβρίου 1920
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δ. Δίγκας (και δι' Αικατερίνην)
Δ. Δημάδης (εξ Αικατερίνης)
Γρ. Ρακτιβάν (εκ Βερροίας)
Ι. Μάρκου (εκ Βερροίας)
Ιωάν. Λόγγου (εκ Νιαούσης)
Φιλ. Παπαγεωργίου (και δια Κιλκίς)
Αλ. Πάλλης
Γεώργ. Σαμαράς
Στ. Γρηγοριάδης
Κων. Πλατσούκας
Γ. Χωναίος (και δια Λαγκαδά)
Σ. Τσακμάνης (εκ Λαγκαδά)
Κων. Ζάννας
Αλ. Λέτσας (γεωργικός)
Δ. Ιωάννου (Στρατηγός, εκ Χαλκιδικής)
Αθ. Αγγελάκης (εκ Χαλκιδικής)
Ιω. Ζαφειρόπουλος (εκ Χαλκιδικής)
Γ. Παπανικολάου (εκ Χαλκιδικής)
Ασσέρ Μαλλάχ
Μεναχέμ Χαλφόν
Ιησούς Σαμουηλίδης
Μ. Κοφφίνας
Χαϊρέτ Σακήρ
Αλή Βεχήπ
Αλή Δεμήρ
ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εν όλω, τα εκλογικά τμήματα του νομού1 καθωρίσθησαν υπό της Νομαρχίας εις 83. Τα 16 πρώτα αφορώντα την πόλιν της Θεσσαλονίκης, είνε ήδη γνωστά, συμφώνως με την δημαρχιακήν ανακοίνωσιν. Τα λοιπά 16 αφορούν την περιφέρειαν της Θεσσαλονίκης, είνε δε τα εξής:
Εν τω 17ω τμήματι ψηφοφορήσωσιν οι εκλογείς της Κοινότητος Επανωμής και οι των χωρίων Μέγα Καραμπουρνού, Χατζή Μπαλή, Μπαξέ Τσιφλίκι, Μεσημερίου, Ακμαντζαλή, Σεψηλή, Νεοχωρίου, Μετοχίου Αγίου Παύλου και Τσαλή Μετοχίου. Τόπος ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη η Κοινοτική σχολή θηλέων Επανωμής.
Εν τω 18ω τμήματι ψηφοφορήσωσιν οι εκλογείς της Κοινότητος Ζουμπάτες και των χωρίων Τσαΐρ Τσιφλίκι, Πουρνάρ Τσιφλίκι, Αδαλή, Χατζή Μουσαλή, Καρατσίκ Αλή, Μπασισλή και Ουζούν Αλή, τόπος ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη το Δημοτικόν Σχολείον αρρένων Ζουμπάτες...
Εν τω 24ω τμήματι ψηφοφορήσωσιν οι εκλογείς της Κοινότητος Καπουτζήδων και των χωρίων Σέδες, Μπασίς Μετοχίου, Νταλιάνης, Καραταλή, Αμερικανικής Σχολής και Γεωργικής Σχολής, τόπος ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη το Νηπιαγωγείον Καπουτζήδων...
Εν τω 27ω τμήματι ψηφοφορήσωσιν οι εκλογείς της Κοινότητος Βασιλικών, και των χωρίων Περιστερά, Γαλαρινός, Γεντικλή, Τροχανλή, Ματζάριδες, Αγίας Παρασκευής, Ζαγαρτζίδες, Τσιλή, Καρά Μαχαλέ και της Μονής Αγίας Αναστασίας, τόπος ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη το νέον Δημοτικόν Σχολείον Βασιλικών.
Εν τω 28ω τμήματι ψηφοφορήσωσιν οι εκλογείς της Κοινότητος Κρήνης και των χωρίων Τερκελή, Νταουτλού, Ντομπορλού, Μερτζελή, Τσιγγανάδες, Τσιμπανλή, Σελελή, Τσιπισλή, Τσιλιάδες, Ντερέ Μαχαλέ, Ντοβατζή, Κιουτσουκλή, Καραϊσσουλάρ, Μεριά Τσιφλίκ, Σορωτή και Χασαπλή, τόπος ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη το Δημοτικόν Σχολείον Κρήνης...
ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εν τω 53ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Πορταριάς και των χωρίων Άγιος Μάμας, Μυριόφυτον, Σουφουλάρ, Σουφουλάρ Μετόχι, Ρωσσικόν, Ιβήρων, Διονυσίου, Ζωγράφου, Κασταμονίτου και Μαριανά, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Εν τω 55ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Βάλτας και των χωρίων Καλάνδρας, Φούρκα, Αθύτου, Κασσανδρινού, Παζαράκη, Πολύχρονον, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το σχολείον Βάλτης.
Εν τω 56ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Γαλατίστης και των χωρίων Αβανλήδες, Βάβδος, Καρβιά, Καρβουνώ και Ραβνά, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το Σχολείον Γαλατίστης.
Εν τω 57ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς Ρεσιτνικίων και των χωρίων Δουμπιά, Σανά και Καϊτζήκι, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη ο ιερός ναός Παναγίας Ρεσιτνικίων.
Εν τω 58ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Σιποτνικίων και των χωρίων Τοπλίκια, Παλαιόχωρα και Κρήμνη, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το Δημοτικόν Σχολείον Σιποτνικίων.
Εν τω 59ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Λιαριγκόβης και των χωρίων Παλαιοχώριον και Στανός, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη ο ιερός ναός Αγίου Στεφάνου της κωμοπόλεως Λιαριγκόβης.
Εν τω 60ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Ισβόρου και των χωρίων Νεοχώριον, Βαρβάρα, Μαχαλάς και Στρατώνιον, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το σχολείον Ισβόρου.
Εν τω 61ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Ιερισσού, τόπος δε ψηφοφορίας του τμήματος τούτου ωρίσθη το σχολείον Ιερισσού.
Εν τω 62ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Ρεβενικίων και του χωρίου Γοματίου, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη η σχολή Ρεβενικίων.
Εν τω 63ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Αγ. Παρασκευής και των συνοικισμών Παλιουρίου, Καψοχώρας, Χανιώτη, Τσαπρανίου, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το σχολείον Αγ. Παρασκευής.
Εν τω 64ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Συκιάς, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το Σχολείον Συκιάς.
Εν τω 65ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Αγ. Νικολάου και των συνοικισμών Μεταγγιτσίου, Παρθενώνος και Νικήτης, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη το σχολείον Αγίου Νικολάου.
Εν τω 66ω τμήματι θα ψηφίσουν οι εκλογείς της Κοινότητος Ορμύλιας, και του συνοικισμού Βραστών, τόπος δε ψηφοφορίας ωρίσθη η Δημοτική Σχολή του αυτού χωρίου.
Σημειώσεις:
1. Ο Νομός Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, περιελάμβανε όλες σχεδόν τις επαρχίες των σημερινών Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης, Ημαθίας και Κιλκίς.
2. Έχουν πραγματικά ενδιαφέρον τα ονόματα των οικισμών, τα οποία διατηρούν και μετά την απελευθέρωση τα ονόματα που είχαν επί τουρκοκρατίας. Αν κάποιος την σημερινή εποχή διάβαζε το παραπάνω κείμενο, χωρίς να γνωρίζει αυτά τα ονόματα, είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήξερε καν σε ποιόν Νομό αναφέρεται!!! Γι' αυτό, με το πέρασμα του κέρσορα πάνω από κάθε οικισμό που αναφέρεται, εμφανίζεται το σημερινό όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου