Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

13/4/09

Μαρτυρίες και βιώματα από το χωριό

Στην συγκεκριμένη κατηγορία που εγκανιάζεται σήμερα με την ετικέτα "Μαρτυρίες και βιώματα" θα παρουσιάζονται μαρτυρίες Αγιοπροδρομιτών, οι οποίες πιστεύω έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτοί που έζησαν στον Άγιο Πρόδρομο, μόχθησαν, άντεξαν, πέρασαν πολέμους και κακουχίες, έκαναν οικογένεια, είδαν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, είδαν το χωριό να αλλάζει...

Αλλά και νεότεροι, που εξιστορούν αλλοτινές εποχές, γεμάτες αναμνήσεις, χρώματα και αρώματα του τόπου μας. Ιστορίες μοναδικές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα στις αφηγήσεις μεγαλύτερων σε ηλικία, το κείμενο είναι γραμμένο όπως ακριβώς το διηγήθηκαν, αντικατοπτρίζοντας το χαλκιδικιώτικο ιδίωμα. Είναι λίγο πιο δύσκολο στην ανάγνωση, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν αυθεντικό εάν δεν παρουσιαζόταν με αυτόν τον τρόπο.

Θα ήταν εξαίσιο εάν ο κάθε Αγιοπροδρομίτης που διάβαζε αυτό το ιστολόγιο και γνώριζε ιστορίες για το χωριό, τις παρουσίαζε εδώ. Τότε μόνο θα είχαμε μία πιο σφαιρική εικόνα της ιστορίας του χωριού μας. Όποιος θέλει λοιπόν να αναρτήσει κάποια συγκεκριμένη ιστορία, αφήγηση κτλ., ας επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail g_sarafis@yahoo.gr και η ανάρτησή του θα δημοσιευθεί.

Καλή ανάγνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου