Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

21/5/09

Πύργος της Γαλάτιστας

Αφηγήτρια: Μαρία Ι. Σαράφη
Καταγραφή: Γιάννης Δ. Σαράφης
Τόπος: Άγιος Πρόδρομος
Ημερομηνία: 18/05/2005
- Πες μου την ιστορία για τον πύργο στη Γαλάτιστα. Ξέρεις πώς βγήκε το όνομα Γαλάτιστα;
- Ήταν μια βασίλισσα, Γαλατία1 τ’ν έλιγαν. Κι απού κει πήρι του όνουμα Γαλάτιστα.
- Και πού έμενε αυτήν;
- Να ικεί στου πύργου έμειναν, αλλά ήταν δάσους, μες του δάσους ήταν ου πύργους.
- Δεν ήταν το χωριό;
- Δεν ήταν τότι, ήταν σκόρπια τα χουριά έτσ’…
- Πού, προς τον κάμπο;
- Πρους του κάμπου ήταν.
- Και είχε λέει μια γαλαρία από κάτω (από τον πύργο).
- Ναι, κι πάιναν σι μια βρύσ’ κι έπιρναν νιρό, ικεί κουντά που ήταν. Είχι κι κλέφτις τότι, φουβούνταν να μη τ’ς σκουτώσ’ν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1. Είναι αξιοθαυμαστο ότι το όνομα Γαλατία διασώζεται στη λαϊκή παράδοση της Γαλάτιστας. Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, το 351 π.Χ. η πόλη Ανθεμούς (βρίσκεται στην περιοχή της Γαλάτιστας) καταστρέφεται από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου και περιέρχεται στο μακεδονικό βασίλειο. Ο Μ. Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του στην Ασία πλαισιώθηκε εκτός των άλλων και από την λεγόμενη "Ανθεμουσία ίλη", τμήμα δηλαδή 64 ιππέων από την Ανθεμουσία. Διοικητής της ήταν ο Περοίδας του Μενεσθέως. Μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Γ’ εγκαθιστά στην πόλη Γαλάτες, στους οποίους προφανώς οφείλεται η μετονομασία του οικισμού από Ανθεμούς σε Γαλάτισσα και στη συνέχεια Γαλάτιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου