Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

22/5/09

Της μάχης των Βασιλικών (Βασιλικά)

Της μάχης των Βασιλικών1
Πανάθιμά σι Μπαϊράμ πασά
κι συ κι του καλό σου
ου καπιτάν Κουτζιάς ιφώναξι
κι ου καπιτάν Γραμμένους.
Κανένας δεν απηλουγήθηκι
απού τα παλικάρια
μον' καπιτάνιους Καραφίλιππας
χαμουγιλάει κι λέει:
Πάψ'τι πιδιά Βασιλικιώτικα2
πάψ'τι κι τα ντουφέκια
να κατακάτσ' ου κουρνιαχτός
να σηκουθεί η αντάρα
να μιτρηθεί τ' ασκέρι μας
να δγιούμι ποιοί μας λείπουν.
Μιτριούντ' οι Τούρκοι τρεις φουρές
κι λείπουν τρεις χιλιάδις
μιτριούντι τα κλιφτόπουλα
κι λείπουν τρεις λιβέντες
ου ένας πάει για ψουμί
κι ου άλλους για προυσφάι
ου τρίτους ου μικρότιρους
πάει στου Μουναστήρι.
1. Το τραγούδι βρίσκεται στο cd "Φίλοι μ' καλωσορίσατι", μία συμπαραγωγή του συγκροτήματος "Ιχνηλάτες της Παράδοσης", του Δήμου Βασιλικών και της Χορωδίας του Α' ΚΑΠΗ Βασιλικών. Την υπαγόρευση του τραγουδιού έχει κάνει ο Ν. Μπερμπέρης.
Στο ένθετο φυλλάδιο διαβάζουμε οτι πρόκειται για "Τραγούδι ηρωικό και πένθιμο. Η μελωδία υπάρχει σε τραγούδι της Αρναίας "Κούτσμανους". Τα Βασιλικά συμμετείχαν στην επανάσταση της Χαλκιδικής κατά των Τούρκων με αξιόλογους καπεταναίους. Μετά το ολοκαύτωμα του χωριού ακολούθησε αιματηρή μάχη και άνιση."
2. Πάντως οι στίχοι από εδώ και κάτω είναι τυπικοί των κλέφτικων τραγουδιών πανελληνίως και συναντώνται σε πάρα πολλές παραλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου