Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

3/5/09

Αρχαιοκαπηλία στο χωριό Άγιος Πρόδρομος

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 7638
Ημερομηνία: 29 Μαρτίου 1932

Μετήχθη χθες εκ του χωρίου Ριζόνι ο χωρικός Χρ. Μ. διότι σκάπτων παρά την θέσιν ........ του χωρίου Άγιος Πρόδρομος ανεύρε μαρμάρινην πλάκα φέρουσαν τέσσαρας αναγλύφους κεφαλάς ανδρών και μίαν επιγραφήν την οποίαν απεπειράθη να πωλήση εις αρχαιοκάπηλον τινά.

Η εν λόγω πλαξ, εποχής προβυζαντινής έφερε την κάτωθι επιγραφήν:

"ΑΡΤΕΜΙΔΩΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΩΝ ΤΑΙΣ ΣΥΜΒΙΑΙΣ, ΑΝΗΚΕ ΤΗ ΔΙΟ................ ΚΑΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΟΥ ΤΟΥ ΥΙΟΥ"

Εις το άνω αριστερόν του μαρμάρου υπάρχει επίσης η εξής επιγραφή:

Κ Φ Ν Μ ΛΙΝΟΣ [ή ΑΙΝΟΣ]

Σχόλια: Δυστυχώς στο συγκεκριμένο απόκομμα της εφημερίδας δεν είναι ευδιάκριτο το κείμενο όλης της επιγραφής ("Ανήκε τη Διο....."). Η τοποθεσία ανεύρεσης παραλείπεται σκόπιμα. Το χωριό Ριζόνι που αναφέρεται είναι τα σημερινά Ριζά. Επίσης δεν αναφέρεται που φυλάσσεται η επιγραφή, μετά την κατάσχεσή της. Αν γνωρίζει κάποιος οτιδήποτε σχετικό, ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου