Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

5/6/09

Τοποθετήσεις δασκάλων στα χωριά της Χαλκιδικής

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 181
Ημερομηνία: 15 Οκτωβρίου 1926
ΝΕΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΙΣ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιφέρεια Χαλκιδικής: Του Κωνσταντίνου Δελήμπαση εις Μετόχιον Μονής Ξηροποτάμου, Αστερίου Οικονόμου εις Καψόχωρον, Θεοδ. Ράπτου εις Πολύχρονον, Χρ. Δούκα εις Δουμπιάν, του Πολυχρόνου Ράπτου εις Ραβνάν, Νικολ. Σγουρού εις Ρεβενίκια, Ιωάν. Εμμανουήλ εις Ν. Μαρμαράν, Βασιλείου Παπαβασιλείου εις Ν. Μουδανιά, Ανδρ. Ξανθοπούλου εις Μετόχιον Μ. Ζωγράφου, Παραδείση Ζέλλη εις Πυργαδίκια, Αποστόλου Αικατερινάκη εις Μαριανά, Μαυρουδή Παπαθανασίου εις Καγιατζίκιον.
Σχόλια:
Ο Μαυρουδής Παπαθανασίου από τον Άγιο Πρόδρομο, υπήρξε δάσκαλος επί πολλά έτη στην Αρναία, όπου έκανε οικογένεια και διέμεινε εκεί μόνιμα. Μάλιστα έχει διασώσει και πολλά έθιμα του Αγίου Προδρόμου, δημοσιεύοντάς τα στα "Χρονικά της Χαλκιδικής" στην δεκαετία του 60'.
Ο Αστέριος Οικονόμου ήταν δάσκαλος από τον Άγιο Πρόδρομο και μετέπειτα οργανωτικός γραμματέας του ΕΑΜ Χαλκιδικής. Στο πολύ αξιόλογο και εμπεριστατωμένο βιβλίο του κ. Γεωργίου Ι. Ζωγραφάκη “Εθνική Αντίσταση στη Χαλκιδική” διαβάζουμε για τον Αστέριο Οικονόμου:
"Οικονόμου Αστέριος («Στέφανος»): Δάσκαλος, από τον Άγιο Πρόδρομο. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1905 και ήταν πρωτότοκος γιος του Αθανασίου και της Φωτεινής Οικονόμου. Τα άλλα αδέλφια του: Δημοσθένης (Γεωπόνος), Αργύριος (Δάσκαλος), Γεώργιος (Γεωπόνος) και Μαρία (οικιακά).
Δίδαξε για πολλά χρόνια στο δημοτικό σχολείο Αγ. Προδρόμου. Έγινε μέλος και σημαντικό στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από την ίδρυσή του. Είχε μεγάλη μόρφωση και ρητορικό λόγο. Σε μια ομιλία του στο καφενείο του Γάκη έκανε τους ακροατές του να βουρκώσουν με τα λόγια του και έδειξε αμέριστη συμπαράσταση προς όλους τους συγχωριανούς του. Προσπάθησε, από την πολιτική θέση του Νομάρχη Χαλκιδικής του ΕΑΜ, που κατείχε, πέρα από τον αγώνα του εναντίον των κατακτητών, και πέτυχε να κρατήσει το χωριό του μακριά από τον εμφύλιο σπαραγμό. Αργότερα συνελήφθη και φυλακίστηκε, για ένα χρόνο περίπου, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης...
Κορυφαίο έργο του Στέργιου Οικονόμου θεωρείται η αναμόρφωση, με συναίνεση των ηγουμένων των Μονών, του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους."
Απ' το συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία συμπεραίνουμε ότι πριν έρθει στον Άγιο Πρόδρομο, είχε διοριστεί στο Πευκοχώρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου