Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

14/6/09

Το εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου

Εφημερίδα: Φωνή της Χαλκιδικής
Τεύχος: 159
Ημερομηνία: 10 Ιουνίου 1956
ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΝ ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Κύριε Διευθυντά,
Επιτρέψατέ μου να κάνω κι εγώ χρήσιν των φιλοξένων στηλών σας, δια το ζήτημα των εξωκκλησίων που αρθρογραφήσατε εις το υπ. αρίθ. 155/13-5-56 φύλλον σας και που τονίσατε εις τους κ.κ. αρμοδίους να φροντίσουν εγκαίρως δια τα εξωκκλήσιά μας τα οποία κινδυνεύουν να μεταβληθούν εις σωρούς λίθων και εις στάνες αιγοπροβάτων και χοίρων.
Την 6ην Ιουνίου επεσκέφθην το σχολείον μας μετά τινών άλλων το εξωκκλήσιον του Αγίου Προδρόμου, το οποίον ως γνωστόν με τα πανύψηλα δέντρα του και το κρυστάλλινο νερό αποτελεί το γραφικώτερον εξωκκλήσιον της περιοχής μας.
Η πρώτη εντύπωσίς μας απελπιστική. Η υπέροχος αυτή τοποθεσία έχει μεταβληθή εις χοιροστάσιον μέγα. Τα γουρούνια δεν έχουν αφήσει ούτε ένα μέτρο γης καθαρό για να μπορή ο επισκέπτης ν' αναπαυθή και ν' απολαύση το θαυμάσιο αυτό τοπείο. Παντού ακαθαρσίες και κοπριές. Εκτός αυτού οι εκδρομείς και οι επισκέπται πρέπει να τοποθετούν φρουρά δια την φύλαξιν των τροφίμων των από τους χοίρους. Το εκκλησάκι απεριποίητο τελείως. Ουδείς ενδιαφέρθη δια την ευπρέπισίν του και δια αυτήν την στοιχειώδη καθαριότητα.
Ερωτώ, δεν υπάρχει εκκλησιαστική επιτροπή; δεν υπάρχει κοινοτάρχης και κοινοτικόν συμβούλιον; δεν υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι ώστε να ενδιαφερθούν δια το εξαιρετικόν τούτο εξωκκλήσιον, το οποίον συγκεντρώνει και ζωηρόν τουριστικόν ενδιαφέρον;
Ας ελπίσωμεν ότι οι κ.κ. της αρμοδίας επιτροπής θα εγκαταλείψουν την αδράνειάν των και θα κάμουν ό,τι επιβάλλεται.
ΓΑΡ. ΓΑΡΟΦΥΛΛΟΣ
δημ/[οδιδάσκα]λος Παλαιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου