Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

20/1/10

Τα χάλια της κοινότητος Αγίου Προδρόμου (1935)

Εφημερίδα: Χαλκιδική
Τεύχος: -
Ημερομηνία: Μάρτιος 1935
ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Το μικρό χωριό μας, που εφημίζετο άλλοτε για τους καλούς και αξιοπρεπείς άρχοντάς του, έχει ξεπέση τώρα τελευταία σε χέρια αναξίων τινών συμφεροντολόγων, οι οποίοι αντί να φροντίζουν για το κοινό καλό με θυσίαν ακόμα και του ατομικού των συμφέροντος εγκατέλειψαν τελείως τα κοινά και κυττάζουν μονάχα τες δουλίτσες των. Έτσι βέβαια όχι μονάχα προκοπή καμμιά δεν μπορεί να δη το χωριό μας, αλλά και ό,τι έχει καταστρέφεται. Το νερό μας, το σπουδαιότερο ζήτημα κάθε χωριού, αφίνεται να καταστραφή και θα χαθή ολότελα, μόνο και μόνο γιατί δεν τολμά κανένας από τους Κοινοτικούς μας συμβούλους να διαμαρτυρηθή κατά της Εταιρίας "Κάδμος" που είναι η αιτία.
Γιατί είναι γνωστόν ότι το μοναδικό νερό, από το οποίον υδρεύεται όλο το χωριό, πηγάζει κάτω από τες αμμούδες του χειμάρρου που περνάει δυτικά του χωριού. Μετά το σκάψιμο και την αφαίρεση αρκετής ποσότητος άμμου για τη στερέωση των βάθρων της γέφυρας του δημοσίου δρόμου, το νερό αυτό λιγόστεψε, έγιναν όμως κάτι μικροέργα και σταμάτησε το κακό. Τώρα όμως η εν λόγω εταιρία αφαιρεί καθημερινώς μεγάλες ποσότητες άμμου λίγο πιο κάτω από τες βρύσες και ενώ επικρατεί γενικά η γνώμη ότι με την αφαίρεση μεγάλων ποσοτήτων άμμου υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να λιγοστέψη αλλά να χαθή ολότελα το νερό μας κατά το καλοκαίρι, το Κοινοτικό μας Συμβούλιο δεν έκαμε καμμία διαμαρτυρία για να σταματήση το κακό, αφού ένας σύμβουλος είναι φουρνάρης της εταιρίας, ο άλλος εργάτης της ίδιας και ο τρίτος ο καλλίτερος επιστάτης των... υδραυλικών έργων που γίνονται εδώ και οχτώ μήνες με 1 ½ εργάτην!
Οι άλλοι δυο είναι κτηνοτρόφοι που συνήθως απουσιάζουν από το χωριό. Και ύστερα περιμένουμε προκοπή, αφού δεν ντράπηκε ο ίδιος ο κοινοτικός μας σύμβουλος ο επιστάτης των υδραυλικών έργων, ο περίφημος κ. Γ. Μ......., στον οποίο κρεμάστηκε ο Άγιος Πρόδρομος, ενώ ξεύρει καλά πως ο γιατρός κ. Βασιλικός που εκλήθηκε από την Κοινότητα για να μπολιάση τα παιδιά μας, εισέπραξε από το Κοινοτικό μας Ταμείο 1500 δραχμές εκτός από τα μεταφορικά του έξοδα σύμφωνα με την γενομένην συμφωνίαν και την απόφασιν της Κοινότητος για το μπόλιασμα 300 περίπου παιδιών, δηλαδή από 5 δραχ. για το κάθε παιδί, τολμά και διαψεύδει τα αδιάψευστα, για να κρατήση για αρκετούς ακόμα μήνας την... επιστασία.
Τι καλό λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε, αφού πέσαμε στα χέρια τέτοιων ανθρώπων;
Αγιοπροδρομίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου